Zware zoemer kondigt lente aan

Wat komt daar aanvliegen? Zwaar zwoemend komt er een dikke hommel op me af. Gigantisch wil ik zeggen, maar dat is wellicht wat overdreven. Toch gigantisch in de Nederlandse bijenwereld want ze is wel groter dan 2 cm, waar andere bijen miniem zijn en niet voorbij de halve cm komen. Het is een aardhommel, een koningin. Dat is de reden dat ze zo groot is. Later in het seizoen komen er werksters die kleiner zijn en hoogtonig zoemen. Dit is een lage bas die uit een kolos van een bij komt.

De kolos landt bij een pallet die ligt te vergaan in het gras en ze verdwijnt er onder. Ze onderwerpt de ruimte onder de pallet aan een grondig onderzoek. Enkele minuten hoor ik alleen haar gedempte gebrom. Aan de andere kant van de pallet komt ze weer naar buiten, ze vliegt verder. Laag over de grond. Deze plek is afgekeurd.

De koningin heeft een paar maanden overwinterd onder de grond. Dat overleven niet alle hommels: overstromingen, predatie, maar ook wintertuiniers kunnen nog wel eens wat overhoop halen en de aardhommel storen.
Eenmaal de winterslaap overleefd zijn ook nog niet alle gevaren voorbij. Vele zoeken een plekje om warm te worden, en een straat of stoep is favoriet. Daar sneuvelt nog wel eens hommel door verkeer of argeloze wandelaars en fietsers.

Deze hommelkoningin is de winter goed doorgekomen. Ze zoekt nu een goede plek om een staat te stichten. Bevrucht is ze al. Zodra ze een goede plek gevonden heeft gaat ze eitjes leggen. Ze kan tot wel 400 werksters krijgen over een periode van een paar maanden. Ze heeft dus wel een beetje ruimte nodig. Droog en veilig zijn tegen indringers ,maar ook uitbreidbaar. Ik hoop dat ze onder de composthoop wel een goed plekje kan vinden. Voorlopig heeft ze honger en vliegt naar de nectarrijke wilg.

Aardhommel op wilg
het is lente – de hommel-koningin is uit haar winterslaap

Hoe weet je nu dat het een aardhommel is?

Een hommel met een witte kont en 1 streep op het borststuk (de streep op het achterlijf is voor herkenning niet van belang) is er een uit het aardhommel-complex, zoals de experts dat noemen. Die lijken allemaal op elkaar. De aardhommel-koningin kun je er wel zo uitpikken. Zo groot wordt bijna geen andere uit het aardhommel-complex (*nerd-note: loopt de gele band door tot onder de vleugel dan heb je met de zeer zeldzame grote veldhommel te pakken maar die begint pas met vliegen in april).

Een zoekende aardhommel-koningin kondigt het begin van de lente aan (en het begin van het bijenseizoen).

Meer weten? Kijk op www.welkehommelisdit.nl